Alles wat je moet weten over baby’s en vaccinaties


Vanaf het moment dat je baby geboren is wil je je kleintje niks laten overkomen. Je zorgt ervoor dat je huis babyproof is en alle mogelijke val en stoot plekken niet langer gevaarlijk zijn voor een kleine kindje. Daarbij komen dan ook nog die vervelende kinderziektes om de hoek kijken. Vanaf dat je baby 3 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. In dit blog lees je alles wat je moet weten of het vaccineren van je baby.

Waarom je je baby moet laten vaccineren

In Nederland is het laten vaccineren van je baby een vrije keuze. In veel andere landen is het wel verplicht om één of meerdere vaccinaties bij je baby te laten zetten maar in Nederland wordt die keuze aan de ouders overgelaten. Overigens is het wel aan te raden om de vaccinaties te halen en je baby mee te laten doen aan het Rijksvaccinatieprogramma. In dit programma zitten 12 vaccinaties die je kindje beschermen tegen de meeste voorkomende en besmettelijke kinderziektes. Dit programma wordt volledige vanuit de overheid gesubsideerd en kost jou dus niks.

Wat houdt het Rijksvaccinatieprogramma in? 

Het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma bestaat sinds 1957en wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Meedoen aan dit programma is belangrijk omdat dit bijdraagt aan groepsimmuniteit. Dit houdt in dat hoe meer kinderen gevaccineerd zijn tegen bepaalde infectieziektes, hoe minder vaak deze ziektes voorkomen. Vaccineren draagt dus niet alleen bij aan de gezondheid van je eigen baby, ook aan die van anderen. Het Rijksvaccinatieprogramma bevat vaccinaties tegen 12 ziektes, dit zijn de Bof, Difterie, Hepatitis B, Hib-ziekten, HPV-kanker, Kinkhoest, Mazelen, Meningokokkenziekte, Pneumokokkenziekte, Polio, Rodehond en Tetanus. Er wordt vanuit het RIVM aangeraden om tegen alle infectieziektes te vaccineren. Je kunt er echter ook voor kiezen om je baby maar tegen een deel te laten vaccineren of helemaal niet mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma.  

Waar kan ik terecht voor de vaccinaties?

Wanneer je je baby mee laat doen aan het Rijksvaccinatieprogramma ontvang je voor iedere vaccinatie een oproepkaart. Vervolgens kun je bij het consultatiebureau in jouw gemeente terecht om de vaccinaties te laten zetten. Bij het consultatiebureau zal je eerst uitleg krijgen over de vaccinatie en wat er gaat gebeuren. Per kindje wordt er voldoende tijd genomen voor het zetten van de vaccinatie maar ook voor verdere informatie en uitleg voor de ouders. Daarnaast heeft een consultatiebureau ook altijd genoeg folders beschikbaar waar de vaccinaties en de infectieziektes nog eens goed uitgelegd worden. Mocht je nog op zoek zijn naar aanvullende informatie, dan kun je het best de officiële website van het Rijksvaccinatieprogramma raadplegen.