Thuiswerken met kinderen: hoe doe ik dit?


Thuiswerken begint steeds normaler te worden. Het scheelt veel (reis)tijd en met een video call is een vergadering of bespreking ook prima te doen. Echter, kan het thuiswerken lastig gemaakt worden door externe factoren zoals de kinderen die ook thuis zijn. Je wilt natuurlijk het verwachte werk afleveren maar werken zonder interrupties en verstoringen is bijna onmogelijk als de kinderen ook thuis zijn. In dit artikel geven we je graag een aantal tips om thuis productief te werken, ondanks dat je je kinderen om je heen hebt. 

Plannen, plannen en nog eens plannen

Aan de hand van to-do lijstjes weet je precies wat de dag in gaat houden. In de ochtend ga je direct met het to-do lijstje aan de slag zodat je geen tijd verliest. Je begint met de activiteiten met de hoogste prioriteit maar moet jezelf ook ruimte geven voor overige zaken. Plan je 8-urige werkdag dus niet bomvol met 8 uur aan werk, maar laat wat tijd over voor dingen die tussendoor komen. Zo schiet je dus niet gelijk in de stress als de kinderen wat aandacht van je vragen en jij hier de tijd aan besteedt.

Communication is key

Na het maken van je to-do lijst is het van belang om deze te communiceren met het gezin. Je hoeft hier niet dagelijks een hele interventie van te maken, maar het is fijn als je partner en kinderen weten wat voor dag of week jij ingaat. Op deze manier weet iedereen wat ze kunnen verwachten en spreek jij met je partner af dat de kinderen even de verantwoordelijkheid zijn van je partner op het moment dat jij een belangrijke meeting ingaat. Eventueel verdeel je de ochtend en middag tussen jou en je partner zodat jij een aantal uur aaneengesloten aan het werk kunt.

Verdeel je dagindeling in blokken

Probeer zoveel mogelijk gelijke taken te combineren tot één blok. Zo beantwoord je al je mails in een half uur en plan je al je video calls achter elkaar. Dan heb je ook genoeg tijd om zelf aan het werk te gaan zonder steeds te moeten schakelen tussen verschillende activiteiten. Door je dagindeling in blokken te verdelen bespaar je energie en behoudt je goed de focus bij wat je op dat moment aan het doen bent. 

Creëer je eigen werkruimte

Rust in de ruimte is rust in je hoofd. Zorg dus voor een opgeruimde werkruimte waar je niet afgeleid raakt door onnodige dingen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je aan de keukentafel werkt omdat je geen aparte werkruimte hebt. Probeer dan zo weinig mogelijk spullen op de tafel te houden en onderscheid te maken in wat je echt nodig hebt en wat niet.