Wat mag je wel en niet tijdens je zwangerschap eten?


Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten. Je bent nu namelijk niet de enige die het met je voedselinname moet doen. Het is belangrijk dat je ongeboren kindje goede voeding en voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien. Dan is het echter wel af en toe lastig om te bepalen wat nu wel en niet mag tijdens je zwangerschap. Er gaan namelijk veel verschillende verhalen rond en je wilt natuurlijk alleen het beste voor je ongeboren kindje. In dit blog leggen we je het allemaal uit zodat jij weet wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. 

Wat je wel mag eten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra verstandig om te letten op je voedselinname. Eet je gezond genoeg en zorg je voor de benodigde afwisseling? Hierdoor help je je ongeboren kindje namelijk met het verkrijgen van voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Deze zijn extreem belangrijk voor een ongeboren kindje om zich te ontwikkelen tot een gezonde baby. Tevens help je jezelf hier natuurlijk ook mee. Naast dat gezond en afwisselend eten lekker is, helpt het jou ook om gezond te blijven. De zwangerschap en bevalling is namelijk niet niks en je lichaam hier op voorbereiden middels een goed dieet draagt alleen maar ten positieve bij aan deze 9 maanden. 

Nu even concreet, wat raden voedingsdeskundigen aan om wel tijdens je zwangerschap te eten? Hierbij een overzichtelijk lijstje:

  • Per dag ongeveer 30 gram 10+, 20+ of 30+ kaas. In deze soorten kaas zit minder verzadigd vet en meer calcium. Dit helpt je ongeboren kindje bij een gezonde botgroei.
  • Regelmatig een stuk vis tijdens de zwangerschap past in een gezond eetpatroon. In vis zitten veel vitamines, mineralen, eiwitten, ijzer en gezonde vetten. Dit zal de groei van de hersenen en het zenuwstelsel bevorderen. 
  • Een portie vlees is ook goed om te eten tijdens de zwangerschap. In vlees zit ijzer, eiwit en vitamine B1, B6 en B12. Deze helpen je ongeboren kindje maar geven jouw energieniveau ook een boost.
  • Van groente en fruit kan je eigenlijk niet genoeg krijgen tijdens je zwangerschap. Veel afwisseling en variatie in je groente en fruit zal je ongeboren kindje laten smullen. 

Wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om stil te staan bij welk voedsel je tot je neemt. Daarnaast is het raadzaam om te letten op de porties en hoeveelheden. Soms is het innemen van bepaald voedsel tijdens de zwangerschap prima, tenzij het een te grote hoeveelheid is. Ook hier hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet:

  • Koffie bevat cafeïne en te veel hiervan is niet goed voor je ongeboren kindje. Houdt dus per dag een maximale cafeïne hoeveelheid van 200 mg aan. Helemaal geen cafeïne is eigenlijk nog beter. 
  • Rauw vlees en vis kun je beter laten staan tijdens je zwangerschap. Hoe lekker een bord carpaccio en rauwe tonijn ook is, deze rauwe producten bevatten ziekteverwekkers die schadelijk zijn voor je ongeboren baby. 
  • Je eten smaak geven met kruiden is natuurlijk heerlijk, maar let wel op met de hoeveelheden. Zo kun je aloë vera, salie en engelwortel beter niet eten tijdens je zwangerschap. Van kruiden als basilicum, peper, venkel en nootmuskaat kan je beter niet te veel gebruiken.