Hoe vertel ik aan mijn kind dat er een broertje of zusje aankomt?


Je bent opnieuw zwanger, dat is natuurlijk heugelijk nieuws! Jij en je partner zijn ongetwijfeld in de wolken en kunnen jullie geluk niet op. Het liefst schreeuw je dit mooie nieuws van de daken, maar je wilt als eerst je kind(eren) op de hoogte brengen. Het is namelijk niet niks dat er een nieuw broertje of zusje bijkomt en je wilt dit tactisch met je kind(eren) delen. Lees in dit blog hoe je dit doet.

Wanneer vertel je aan je kind dat je opnieuw zwanger bent?

Het hangt natuurlijk van de leeftijd van je kind af of en wanneer je je kind vertelt dat er een broertje of zusje bijkomt. Is je kind nog een baby? Dan heeft het niet zoveel zin om dit nieuws mondeling te delen. Natuurlijk neem je je kind mee in het proces maar het echt begrijpen zal een baby niet. Als je kind echter al wat ouder is, zal hij of zij snel genoeg merken dat er iets aan de hand is. Je buik zal namelijk groeien en op een gegeven moment zal ook je kind snappen dat er iets aan de hand is. Daarnaast moet je regelmatig naar de verloskundige of een arts, dus ook daaraan zal je kind iets gaan merken. Maak dus zelf een goede inschatting vanaf wanneer je kind het door zal hebben. Dit nieuws wil je namelijk tijdig delen. 

En dan het gesprek, wat vertel je? 

Het moment is daar, je gaat je kindje(s) vertellen dat er een baby in jouw buik aan het groeien is. Het is vooral belangrijk om dit gesprek simpel en luchtig te houden. Het hangt natuurlijk ook van de leeftijd van je kind(eren) af, maar ga niet te diep in op de details. Seksuele voorlichting komt op een latere leeftijd nog wel. Dat er een kind in je buik aan het groeien is, is voor velen al gek om te begrijpen. Je brengt je kind op de hoogte van je zwangerschap en in welke mate dit invloed gaat hebben op het gezin. We raden het aan om dit stapsgewijs uit te leggen. Wat houdt jouw babybuik in? Wat betekent het dat deze steeds groter wordt? Wat gebeurt er als mama gaat bevallen? Wanneer krijgt je kind de baby te zien? Deze vragen bespreek je op een speelse manier zodat het goed te begrijpen is voor je kind. Tevens zul je ongetwijfeld genoeg vragen krijgen omdat kinderen nou eenmaal nieuwsgierig zijn. Met veel herhaling, uitleg en geduld zal je kind begrijpen dat er een baby bijkomt en dat dit heel leuk nieuws is!