In 10 stappen een geschikt kinderdagverblijf uitkiezen


Het uitkiezen van een kinderdagverblijf is geen gemakkelijke keuze. Het is namelijk belangrijk dat je kind op een fijne plek terecht komt en dat jij je kind hier met een gerust hart achter durft te laten. Wij herkennen de keuzestress die dit met zich meebrengt en hebben daarom een stappenplan opgezet. Na het volgen van deze 10 eenvoudige stappen weet jij welke keuze het beste is en vind je ongetwijfeld een kinderdagverblijf die bij jou en je kind past. 

Ga op bezoek

Stap 1 is er een die voor de hand liggend is. Je wilt graag even de sfeer op het kinderdagverblijf proeven en met je eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat. Om heel eerlijk te zijn moet je dus niet uitgaan van de informatie op de website. Gebruik de informatie van het internet om je te oriënteren maar maak geen beslissing voordat je zelf op bezoek bent geweest.  

Blijf dichtbij je eigen wensen

Het is belangrijk om zelf goed te weten wat je zoekt in een kinderdagverblijf. Als je op bezoek gaat moet je je eigen wensen goed in je achterhoofd houden om te kijken of er een match is. 

Ga in gesprek

Knoop tijdens je bezoek een gesprek aan met de pedagogisch medewerkers. Zij gaan uiteindelijk voor jouw kind zorgen dus je wilt zeker weten dat ze te vertrouwen zijn. Hoe zijn ze in hun communicatie naar jou? Dat zegt al erg veel over hoe ze uiteindelijk met je kind om zullen gaan. 

Wat is de pedagogische visie?

In je gesprek met de pedagogisch medewerkers zul je al snel opefmaken vanuit welke visie er wordt gewerkt. Sluit deze visie aan bij jouw ideeën over hoe je een kind opvoedt en behandelt?

De groepen

In deze stap kijk je naar de samenstelling van de groepen. Met hoeveel andere kinderen komt je kind in een groep terecht? Zijn dit kinderen van dezelfde leeftijd of zit daar diversiteit in? Daarnaast is de hoeveel begeleiders per groep ook niet geheel onbelangrijk.

Communicatie

Kinderen gaan meestal vanaf een jonge leeftijd naar het kinderdagverblijf. Vaak praten ze dan nog niet (goed). In dat geval is het erg belangrijk dat er vanuit het kinderdagverblijf goede communicatie is. 

Dagindeling

Ga bij het kinderdagverblijf na welke dagindeling wordt gehanteerd. Het gaat hier om het verkrijgen van inzicht in de activiteiten, het ritme en hoe het kinderdagverblijf ontwikkeling bij je kind stimuleert. 

Locatie

In het meest ideale geval breng je je kind(eren) naar het kinderdagverblijf op de route naar je werk. Een gunstige locatie scheelt namelijk een hoop reistijd en gedoe met spitsuren. 

Kosten

De kosten per kinderdagverblijf variëren erg. Breng de kosten dus goed in kaart en let op eventuele extra’s die niet standaard bij de prijs zitten inbegrepen maar er nog bovenop komen. Voorkomen nare verrassingen door een goede prijsinschatting te maken. 

Volg je gevoel

Als laatste stap raden we het je aan om je gevoel je volgen. Dit is misschien wel de belangrijkste van alle 10 de stappen omdat je hier je intuïtie moet volgen.