Je kind is ziek op vakantie, wat nu?


Je bent lekker met het gezin op vakantie en dan komt je kind komt ineens naar je toe met de melding dat hij/zij zich niet lekker voelt. Bah, je kind is ziek terwijl je niet in de comfort van je eigen huis zit. Wat nu? Geen paniek, daar wordt de situatie namelijk niet beter van. In dit artikel leggen we je uit wat je moet doen als je kind ziek is op vakantie.

Bereid je op alle situaties voor

Een goed begin is het halve werk, vooral al je op vakantie bent en niet dichtbij huis zit. Bereid je dus voor op dat je kind eventueel op vakantie ziet wordt. Zo weet je wat je in zo’n situatie moet doen en stijgt de stress en paniek niet naar je hoofd. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat kinderen op vakantie een zonnesteek of diarree oplopen, of dat ze vallen of zich ergens aan stoten. Er zijn oneindig veel mogelijkheden waar het mis kan gaan bij je kind, maar vaak is het mogelijk om precies hetzelfde te doen als dat je thuis zou doen. Dat je in het buitenland zit hoeft niet per direct de situatie te veranderen. We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet die jij moet ondernemen voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt:

  • Sla alarmnummers op van bijvoorbeeld je huisarts, je reisverzekeraar en de plaatselijke hulpdiensten. Met 112 kom je namelijk buiten Europa niet zo ver mee. 
  • Neem de juiste papieren mee. Denk aan de zorgverzekeringspassen en vaccinatiebewijzen. 
  • Neem een EHBO-doos mee. Hier zitten de meest gebruikte middelen in die van pas komen bij een ongeluk. 
  • Check waar er in de buurt van je vakantieverblijf een apotheek en ziekenhuis zit. Dit is natuurlijk enkel nodig in ernstige gevallen, maar je kunt maar beter goed voorbereid van huis gaan.

Ernstig ziek op vakantie

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind ernstiger ziek wordt dan het oplopen van een schaafwond, diarree of een zonnesteek. In dat geval moet je niet aarzelen en contact opnemen met professionele medische hulp. Het is daarom ook slim om aanvullend verzekerd te zijn bij je zorgverzekering én een aparte reisverzekering af te sluiten. Je wilt namelijk de beste hulp ontvangen en niet na hoeven te denken of dit te betalen is. Gezondheid gaat namelijk voor, helemaal van je kind. Bij de meeste reisverzekeringen is het overigens zo dat kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd mogen worden. Geef dit wel op tijd aan bij je reisverzekeraar zodat zij vooraf goed geïnformeerd zijn. Dit zijn zaken die je namelijk achteraf niet nog wilt hoeven regelen.