Alles wat je moet weten over de archipelvlek bij je baby


Menig baby ontwikkelt na de geboorte vlekken op het lichaam. Dit zijn over het algemeen vaak rode vlekken die onder de noemer ooievaarsbeet, aardbeienvlek of wijnvlek vallen. Echter heb je ook een vlek die van blauwgrijze of blauwgroene kleur is. Dit noemen we ook wel de archipelvlek of mongolenvlek. Deze vlekken zijn gelukkig geheel onschuldig en verdwijnen vanzelf weer. In dit artikel gaan we dieper in op de archipelvlek!

De archipelvlek uitgelegd

De archipelvlek is een vlek die enkele dagen na de geboorte van je baby verschijnt. Baby’s met een donkere huid hebben 90% kans om deze vlek te ontwikkelen, bij blanke baby’s ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 1 tot 9%. De archipelvlek verschijnt vaak op de onderrug en billen van je baby, maar komt ook op andere delen van het lichaam voor. De archipelvlek verschilt in grootte en verdwijnt in 96% van de gevallen uit zichzelf. Bij kinderen die last blijven houden van de vlek is het mogelijk om deze weg te laten laseren. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. Vaak wordt ervoor gekozen om de vlek te laten zitten omdat deze vaak toch op een niet zo zichtbaar lichaamsdeel zit. 

Ontstaan van de archipelvlek

De naam

De archipelvlek wordt ook wel mongolenvlek genoemd. Dit is omdat er in 1885 een Duitse hoogleraar was die ten onrechte concludeerde dat de blauwgrijze pigmentvlekken vooral bij mensen uit Mongolië voorkwam. De naam archipelvlek is gebaseerd op de vorm van de vlek. Deze geboortevlekken verschijnen meestal in een geclusterde vorm. Het lijkt dus op een eilandengroep en dat wordt ook wel archipel genoemd. 

Pigmentvlek

Dan nu waarom de ene baby wel een archipelvlek ontwikkeld en de ander niet. Een archipelvlek is een pigmentvlek. Bij baby’s met een archipelvlek heeft de ontwikkeling van pigmentcellen vertraagd plaatsgevonden waardoor de pigmentcellen diep in de lederhuid achter zijn gebleven. Hier zijn ze gaan clusteren en worden het blauwgrijze vlekken. Het komt vaker voor bij baby’s met een donkere huid omdat mensen met een donkere huidskleur meer pigment aanmaken. 

Kan de archipelvlek kwaad?

Laten we daar gelijk duidelijk over zijn: een archipelvlek is onschuldig en kan geen kwaad. Baby’s ervaren op geen enkele manier last van de vlek en hij moet dan ook niet aangezien worden als blauwe plek. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen. De archipelvlek is bij veruit de meeste kinderen na het 5e levensjaar niet meer zichtbaar.