Waar je op moet letten als je een basisschool uit gaat kiezen


Het is een spannend moment: je kind wordt 4 jaar en mag voor het eerst naar school. Vanzelfsprekend win je adviezen in van familie en vrienden om de beste basisschool voor je kind uit te zoeken. Maar uiteindelijk ligt de keuze bij jou (en je partner) en wil je enkel het beste voor je kleuter. Waar baseer je je keuze op en hoe kies je een goede basisschool uit? In dit blog vind je een aantal factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een basisschool. 

Locatie

Voor veel ouders zal de locatie een belangrijk punt zijn wanneer ze een basisschool uitkiezen. Een basisschool die dichtbij huis is, is misschien toch wel het fijnst. Dit scheelt in de reistijd en geeft jou de mogelijkheid om je kind lopend of met de fiets naar school te brengen. Scheelt veel gedoe met parkeren en rijden in de spitsuren. 

Schooltype

Er zijn veel verschillende schooltypes onder basisscholen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basisschool op basis van geloofsovertuiging of levensopvatting. Lees je goed in in waar een school voor staat en wat zij belangrijk vinden. Komt dit ook overeen met jouw overtuigingen? Dan helpt dat zeker bij het maken van de keuze.

Schoolgebouw

Dit punt is meer een gevoelsding. De uitstraling van een schoolgebouw kan voor de één perfect aansluiten bij de wensen, terwijl een ander hier zijn kind niet naar toe zou sturen. Omdat je kind toch minimaal 8 jaar spendeert op de basisschool is het van belang dat je content bent met hoe het schoolgebouw er van binnen en van buiten uitziet. 

Sfeer

De sfeer sluit goed aan bij bovenstaand punt. Je wilt dat je kind omringt wordt door fijne mensen en dat je een goed gevoel hebt bij de leraren. Leggen zij bijvoorbeeld direct goed contact met jouw kind? Heb je het idee dat de algehele sfeer past bij het karakter van je kind? Daarnaast is het belangrijk dat je kind zich ook op zijn of haar gemak voelt dus sfeer is een belangrijke en bepalende factoren!

Onderwijs

Minstens zo belangrijk is het onderwijs en vanuit welke visie dit wordt gegeven op de basisschool. Je gaat gaat immers naar school om goed onderwezen te worden dus dat dit een belangrijke factor is snappen wij heel goed. Is het onderwijs bijvoorbeeld erg praktisch ingericht? Spelen en leren de kinderen vaak samen of is dit individueler ingericht? Wordt er gewerkt met digitale tools of is het traditioneler? Dit zijn vragen die je mee moet nemen bij het kiezen van een basisschool.