Alles wat je wilt weten over de sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter


Je kindje is volop in ontwikkeling en vanaf een jaar of 2, het moment dat je dreumes een peuter wordt, begint de sociaal- emotionele ontwikkeling een belangrijke rol te spelen. Kinderen op jonge leeftijd zijn vaak in de veronderstelling dat de wereld om hen draait en houden hierin weinig tot geen rekening met anderen. Tussen de 2 en 3 jaar begint je kind zich echter te ontwikkelen op sociaal en emotioneel gebied. Hierin staan de eigen gevoelens en de (h)erkenning van gevoelens bij anderen centraal. In dit artikel komt alles wat je wilt weten over de sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter aan bod. 

Wat houdt een sociaal- emotionele ontwikkeling precies in?

Onder sociaal- emotionele ontwikkeling vallen meerdere ontwikkelingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het leren omgaan met andere mensen en het ontwikkelen van inlevingsvermogen. De focus van je kind op zichzelf gaat vanaf de tweede verjaardag naar een focus op andere mensen. Je kindje gaat steeds beter begrijpen hoe hij moet delen, op zijn beurt moet wachten, een ander moet troosten, hoe anderen helpen en hoe hij zich aan de regels moet houden. Het gaat dus echt om het herkennen, begrijpen, verplaatsen en omgaan met de eigen gevoelens en de gevoelens van anderen. 

Peuterpuberteit

Voor wie dacht dat de puberteit pas rond het twaalfde levensjaar om de hoek kwam kijken, heeft het mis. Er bestaat namelijk ook zo iets als peuterpuberteit. Deze puberteit begint rond de anderhalf jaar en duurt tot het vierde levensjaar van je kind. In deze peuterpuberteit gaat je kind op ontdekking naar zichzelf en komen karaktertrekken als eigenwijsheid naar voren. Peuterpuberteit wordt met die reden ook wel de ‘nee’- fase genoemd. De eigen wil van je kind komt sterk naar boven en het uiten en begrijpen van emoties wordt voor het eerst een ding. Het is belangrijk om je kind goed door deze fase te begeleiden. Geef ruimte voor emoties en praat hierover met je kind. Op deze manier ziet je kind dat het oké is om emoties te ervaren en dat deze niet voor zichzelf gehouden hoeven te worden. 

Sociaal- emotionele ontwikkeling stimuleren

Mocht de sociaal- emotionele ontwikkeling van je kind nog niet heel erg vlotten, volg dat de volgende tips:

  • Samen spelen: Speel met je kind en oefen op deze manier sociale omgangsvormen. Dit doe je bijvoorbeeld door ‘vadertje en moedertje’ te spelen. 
  • Geef ruimte voor emoties: Boos en verdrietig zijn mag. Emoties uiten is namelijk goed dus geef je kind de ruimte om dit te doen. 
  • Communicatie: Blijf met elkaar praten. Stimuleer het praten over gevoelens en emoties door er actief naar te vragen. 
  • Geef het goede voorbeeld: Jij bekleedt uiteindelijk een voorbeeldfunctie voor je kind. Ga dus zelf om met emotionele/boze/verdrietige/blije etc. situaties zoals je je kind dat ook zou willen zien doen.