De innesteling van de eicel, wat is dat?


De innesteling van de eicel is het moment dat je zwangerschap een feit is. De bevruchte eicel nestelt zich dan namelijk in het baarmoederslijmvlies en op dat moment heeft de bevruchting plaatsgevonden. Een spannend moment dus. In dit artikel gaan we dieper in op wat de innesteling van de bevruchte eicel nu precies is, hoe je dit herkent en hoe je het proces van innestelen kunt bevorderen. 

Innesteling van de eicel

We beginnen dit artikel even met een biologieles. De ovulatie, ook wel de eisprong genoemd, vindt gemiddeld twee weken na de menstruatie plaats. Na de bevruchting duurt het een paar dagen voordat de innesteling van de bevruchte eicel van start gaat. Het duurt gemiddeld een week voordat de eicel volledig is ingenesteld. De eicel hecht zich aan de baarmoederwand middels een klein knopje die ontstaat zodra de embryo minstens 64 cellen heeft. Na het hechten duurt het gemiddeld twaalf weken voordat er een volledig werkende placenta is gegroeid. 

Symptomen innesteling

Het komt wel eens voor dat vrouwen last krijgen van krampen tijdens het proces van innestelen. Deze krampen komen overeen met de krampen die tijdens de menstruatie voorkomen. Vaak worden ze echter als minder heftig ervaren. Daarnaast is het mogelijk dat je tijdens de innesteling een verhoogde lichaamstemperatuur krijgt. Gelukkig gaat het hier om een kleine verhoging van 0,3-0,5 graden. Bij sommige vrouwen ontstaat er ook een bloeding tijdens de innesteling. Deze bloedingen worden veroorzaakt door kleine scheurtjes in de bloedvaten in de baarmoederwand. Meestal duren deze bloedingen tussen een paar uur en een paar dagen. Je kunt dit vergelijken met een lichte menstruatie. Het bloed heeft een donkere, bruinachtige kleur.

Innesteling bevorderen

Er zijn een aantal manieren op de innesteling te bevorderen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Zorg voor een warme lichaamstemperatuur: Een eicel nestelt zich beter in een gezond en dik baarmoederslijmvlies. Warmte zorgt hiervoor. Kleed je dus warm aan en drink regelmatig een hete kop thee. 
  • Eet gezond: Een gezonde levensstijl helpt de innesteling goed op weg. Volg dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon en laat de alcohol, tabak en cafeïne staan. 
  • Blijf in beweging: Naast gezond eten draagt het krijgen van voldoende beweging ook bij aan een gezonde levensstijl. Door voldoende in beweging te blijven is de kans groter op een voorspoedige innesteling van de bevruchte eicel.