De kinderkamer aankleden in 3 stappen


Nu de meubels staan en de muren geverfd zijn weet je de basisinrichting van de kamer. Vervolgens ga je de kamer aankleden en stijlen. We nemen je mee in 3 handige stappen.

Accessoires ophangen

Begin sowieso met de gordijnen. Ook een leuk plankje ophangen is handig en kun je daarna leuke accessoires kwijt. Dit zijn dingen die je eenvoudig zelf kunt doen en geen vakman voor hoeft te zijn. Zorg voor een boormachine en een goed setje steenboortjes, zodat jij overal moeiteloos in boort. Het ophangen van een plankje of lampje wordt zo een fluitje van een cent. De gordijnen vormen een groot deel van de stijl en vormen dus de eerste stap. Vervolgens ga je verder met alle dingen plaatsen of ophangen die je niet zomaar kunt verplaatsen en dus vastzitten aan de grond, muur of plafond. Hier hoort verlichting ook bij.

Sfeer creëren

Vervolgens ga je de sfeer toevoegen of een thema verder uitwerken. Een muurschildering is een leuke optie. Hier kan je je volledige inspiratie in kwijt. Denk aan een dierenthema, elfjes en prinsessen, auto’s, etcetera. Vanuit dit thema voeg je leuke items toe in de kamer. Bij een dierenthema kun je bijvoorbeeld een jungle maken met kunstplanten, een deken met panterprint of diverse knuffels. Voor auto’s kies je een autospeelkleed, wat schaalmodellen auto’s op een plankje en leuke finishvlaggen op de kast. Er is genoeg te bedenken. Zorg dat de kamer een leuk thema ademt waardoor het echt een beleving op zich wordt.

Rust behouden

Als laatste is het wel belangrijk dat je sfeer creëert maar ook rust bewaart. Het blijft een kinderkamer waar ook geslapen wordt. Zeker in de eerste jaren kies je daarom voor een wat rustiger thema. Of doe bijvoorbeeld een deel van de aankleding aan de binnenkant van kastdeuren. Dan komt het thema vaak genoeg naar voren, maar met gesloten deuren keert er ook een soort rust terug in de kamer. Een muurschildering of behang neemt daarom ook niet de volledige muur en kamer over maar kleedt slechts een deel van de kamer aan. Het is zonde als in de kinderkamer de muren helemaal op je af komen.

Speelgoed is onderdeel van het thema maar speelgoed opruimen is ook onderdeel van de rust. Het is natuurlijk leuk als de kleine het speelgoed na het spelen mag laten liggen om de volgende dag verder te gaan. Het is slim om hier een aparte hoek voor te creëren waar het speelgoed blijft liggen. Midden in de kamer wordt dan elke dag voor het slapen gaan de vloer weer vrijgemaakt. Zowel voor de veiligheid als voor de rust in de kamer.