Verbinding maken met je kleinkinderen in 3 handige stappen


Als je ouders wordt is dat een prachtig moment. Mogelijk breekt jaren later ook de fase aan dat je opa of oma wordt. Minstens zo waardevol en zeker als je met pensioen bent een leuke gelegenheid om tijd te besteden aan de kleinkinderen. Met deze 3 tips maak jij op de juiste manier verbinding.

Gehoor geven aan de kinderen

Veel ouderen hebben een gehoorapparaat nodig. Dat vormt vaak best wel een drempel, maar de komst van de kleinkinderen is een goed moment om toch de stap te nemen. Met een gehoorapparaat wordt juist de beleving van de details erg waardevol. Kinderen die in je oor fluisteren, de eerste woordjes brabbelen en het gesprek met je aangaan. Je krijgt nu alles mee. Dus zorgt dat je het juiste gehoorapparaat aangemeten krijgt en altijd een setje reserve Rayovac batterijen bij je hebt. Je zult geen moment meer missen. 

Een vaste oppasdag

Als jij echt verbinding wilt maken met de kleintjes is het belangrijk dat je ze frequent ziet. Een vaste oppasdag kan daarbij helpen. Op die manier heb je lekker de tijd met de kids en zul je merken dat ze goed hechten. Iedereen wil later die ‘coole’ opa of oma zijn, die precies weet wat hip is. Door meer tijd actief met de kids te besteden pas jij helemaal in het plaatje.

Doe dingen die je zelf ook leuk vindt

Jonge kinderen willen alles leren. Als je zelf nog een klusje moet doen is dat leuk om samen met een kind te doen. Het gaat wellicht wat minder snel, maar op die manier gebeurt het toch en blijft het niet liggen. Dat kan zomaar de stok achter de deur zijn om een klusje wat al lang wacht toch op te pakken. Denk aan eenvoudige dingen die in de basis niet langer dan een uur duren. Onkruid wieden, kozijn schuren, slot vervangen, schilderijtje ophangen, etc. Genoeg te doen om en rond het huis en dus ook genoeg te leren voor de kids. En je zult zien dat dit ook echt bijdraagt aan skills van kinderen. Samenwerken, algeheel technisch inzicht, enzovoorts.

Een ding staat vast. Hoe meer je doet met de kids, hoe meer ze je waarderen en hoe beter het contact wordt. En natuurlijk naarmate ze ouder worden kan je ook meer met ze gaan doen. Als je als opa en oma in de buurt woont scheelt dat natuurlijk ook en wordt het nog laagdrempeliger.