Baby op komst, hier moet je op letten

Baby op komst

Je hebt een kleine op komst, er zijn een hoop zaken waar je nu rekening mee moet houden. Denk hierbij aan ouderschapsverlof aanvragen, het inrichten van de babykamer, ziektekostenverzekering en veel meer. In deze blog bespreken we de belangrijkste zaken.

Thuiswerken

Wanneer je als ouder een baan hebt en toch bij je baby wilt zijn is thuiswerken een goede optie. Kies in dit geval voor een goede werk laptop, zodat je overal in huis kunt werken. Slaapt de baby boven, dan zit jij beneden in de woonkamer op je laptop. Maar als het nodig is neem je je laptop eenvoudig mee naar een andere kamer. Met een baby in huis heb je de flexibiliteit van een laptop nu eenmaal nodig. Kijk bijvoorbeeld voor een HP laptop, die zijn in veel soorten verkrijgbaar. Dus helemaal passend bij wat jij nodig hebt om thuis te werken.

Babykamer

Bij het inrichten van de babykamer heb je allereerst natuurlijk babyspullen nodig. Het is belangrijk om te weten wat je precies allemaal nodig hebt. De volgende producten heb je minimaal nodig voor de inrichting van je babykamer:

  • Wiegje
  • Commode
  • Opbergbox
  • Kledingkast
  • Matras
  • Hoeslaken
  • Aankleedkussen

Vervolgens is het leuk om de babykamer in een mooie kleur te verven. Het is ook mogelijk om de babykamer te behangen. Verder is de veiligheid van een babykamer uiterst belangrijk. Zorg voor een goede ventilatie van de kamer en zorg dat de kamer tussen de 16 en 18 graden is. Zorg ervoor dat het babybedje niet tegen de verwarming aan staat of op een plek staat waar het tocht. Een baby kan erg ziek worden door de tocht. 

Ouderschapsverlof

Als ouder heb je de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen voor kinderen tot 8 jaar. Hierbij hebben beide ouders recht op ouderschapsverlof, dit is aan te vragen bij je werkgever. Vanaf 2 augustus 2022 heb je de mogelijkheid om betaald ouderschapsverlof aan te vragen. Werkgevers dienen bij het UWV uitkering aan voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. 

Kinderopvang

Verder bestaat er de mogelijkheid om je baby te brengen bij een kinderopvang. Dit is meestal een oppas thuis of een kindercrèche. Bij een kinderdagverblijf heb je mogelijkheid om een deel van de kosten terug te krijgen in de vorm van kinderopvangtoeslag.

Baby erkennen

Het is verder van belang wanneer je nog niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met je partner dat je jullie kind al voor de geboorte erkent bij de gemeente. 

ZZP’er

Wanneer je zwanger en een zelfstandig ondernemer bent heb je de mogelijkheid om een uitkering aan te vragen bij het UWV. Dit heet een ZEZ-uitkering. Zo’n ZEZ-uitkering vraag je aan vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. 

Verder zijn er tal van bijkomende zaken zoals Pampers en zalfjes waar je rekening mee moet houden. Wij wensen je alvast veel plezier met de komst van je baby.