4 tips om het ouderschap makkelijker te maken


Elke ouder herkent zich hier wel in; het opvoeden van een kind kost ontzettend veel tijd en energie. Er wordt vaak gezegd dat je pas weet wat een druk leven is als je moeder bent. Het is daarom ook helemaal niet gek als je als ouder wel eens gestrest of vermoeid bent. Uiteraard moet dit niet de overhand gaan nemen. We geven je daarom in deze blog een aantal tips om jouw ouderschap wat makkelijker te maken.

Stap het huwelijksbootje in 

Ben je nog niet getrouwd met je huidige partner? Wij zeggen doen! Voor veel mensen in hun trouwdag de mooiste dag van hun leven. Het is tevens niet alleen een ontzettend mooie dag, maar het brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Als je partner overlijdt, erf je namelijk automatisch de bezittingen die jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Mensen die ooit in het huwelijksbootje zijn gestapt ervaren meer levenstevredenheid. Maak er samen een onvergetelijke dag van. Kies bijvoorbeeld voor een prachtige trouwlocatie in Utrecht, kies een mooie datum uit en ga er voor!  

Accepteer dat je leven veranderd

Als je eenmaal papa of mama wordt, verandert je leven per direct. Er komt een nieuw wezentje bij dat volledig afhankelijk is van jouw aandacht, verzorging en liefde. Dit kost eenmaal veel tijd en energie. Die energie moet ergens vandaan komen. Het is vrijwel onmogelijk om alle dingen die je hiervoor deed, met dezelfde intensiteit te blijven doen. Accepteer het feit dat je huis niet altijd opgeruimd en schoon hoeft te zijn en dat je nu andere prioriteiten moet stellen. 

Weekend is quality time 

Een werkweek is al zwaar genoeg en daarom is het belangrijk om de weekenden te gebruiken voor ‘quality time’ met  het gezin. Probeer je te verzetten tegen overvol-geplande weekenden. Laten we nou even heel eerlijk zijn, er is toch bijna niets lekkerder dan je zaterdag en zondag op een rustige manier te spenderen met het gezin? Rust goed uit, doe samen leuke dingen en maak jezelf weer klaar voor een werkweek. 

Emoties horen erbij 

Door de gierende hormonen, het enorme slaaptekort, de angst en een beetje euforie ga je vanzelfsprekend door een emotionele achtbaan. Het ene moment ben je ontzettend blij en het andere moment voel je je hartstikke slecht. Emoties horen er eenmaal bij. Uit ze vooral! Als de emoties oncontroleerbaar worden en depressie of extreme angst volgt, praat er dan over met je partner. Samen komen jullie er vast wel uit.