Zo bescherm je jouw huis tegen bliksem

bliksemafleider

Bliksem is een reusachtige vonk van elektriciteit die ontstaat wanneer de atmosfeer onstabiel is. De lucht rond de bliksemschicht wordt oververhit en creëert een schokgolf. Als de zomerstormen binnenkomen, is het belangrijk om te weten hoe je jouw huis tegen bliksem kunt beschermen. Het laatste wat je wilt is dat je kleine gevaar loopt.

Hoe kan ik mijn huis beschermen tegen bliksem?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je huis tegen bliksem te beschermen:

  • Maak gebruik van een bliksemafleider.
  • Installeer overspanningsbeveiligingen op je elektrische apparaten.
  • Haal de stekker uit het stopcontact tijdens onweer.
  • Gebruik de juiste bedrading en aarding voor het elektrische systeem in je huis.
  • Houd afstand van ramen en deuren tijdens onweer.
  • Blijf uit de buurt van veranda’s en balkons.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je jouw woning helpen beschermen tegen blikseminslag.

De gevaren van bliksem

Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het kan brand, schade aan eigendommen en zelfs de dood veroorzaken.

Elk jaar vallen er doden en gewonden door blikseminslagen. Alleen al in de Verenigde Staten vallen er jaarlijks gemiddeld 50 doden en 400 gewonden door blikseminslag.

Je hebt het weer niet in de hand, maar je kunt wel maatregelen nemen om jezelf en je huis tegen blikseminslag te beschermen.

Bliksem beveiligingssystemen

Een van de beste manieren om uw huis tegen bliksem te beschermen is het installeren van een bliksembeveiliging systeem.

Bliksembeveiliging systemen zijn ontworpen om de enorme hoeveelheden energie van een blikseminslag te onderscheppen en weg te leiden van je huis. Ze kunnen zowel op nieuwe als bestaande woningen worden geïnstalleerd.

In veel landen schrijft het bouwbesluit voor dat nieuwe huizen moeten worden voorzien van een bliksembeveiliging systeem. Als je een nieuw huis bouwt, zorg er dan voor dat er een aardpen wordt geslagen. 

Als je in een gebied woont waar bliksem vaak voorkomt, of als je huis bijzonder gevoelig is voor blikseminslag (bijvoorbeeld als het het hoogste gebouw in de omgeving is), kun je overwegen een bliksemafleider te installeren, ook al is dat volgens de voorschriften niet nodig.

Stappen die je kunt nemen om jezelf tegen blikseminslag te beschermen

Er zijn ook maatregelen die je kunt nemen om jezelf tegen blikseminslag te beschermen. Als er onweer wordt voorspeld, houd dan de weersomstandigheden in de gaten en ga schuilen indien nodig.

Als je buiten bent en niet naar een veilig gebouw kunt gaan, vermijd dan open ruimtes, afgelegen bomen en watermassa’s. Als je in een auto zit, ga dan naar de kant van de weg en blijf in de auto (raak geen metalen oppervlakken aan).

Bliksem is een van de krachtigste natuurkrachten – maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf beschermen tegen dit gevaarlijke fenomeen.

Conclusie

Bliksem beveiligingssystemen zijn de beste manier om je huis tegen bliksem te beschermen. Maar als er onweer wordt voorspeld, zijn er ook stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen.