Maak je woning kidsproof

glazen balustrade

Wanneer je kleine eenmaal kan lopen is dat natuurlijk erg leuk. Maar hier komen ook een aantal risico’s bij kijken. Hierbij is het altijd belangrijk om je kind goed in de gaten te houden. Maar zorg ervoor dat je niet al te beschermend bent tegenover je kinderen. In deze blog lees je hoe jij de veiligheid thuis vergroot. 

Balustrade

Zorg ervoor dat je grote risico’s uitsluit. Een glazen balustrade zorgt ervoor dat je kleine niet zomaar van de trap af valt. Verder biedt een glazen balustrade ook voor extra stijl in je woning. 

Risico’s inschatten

Om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten is het verstandig om zelf eens op de grond te liggen. Bekijk welke (kleine) gevaren er allemaal op de loer liggen. Wanneer je zelf zo’n analyse maakt zie je gemakkelijk of je kleine bij een stopcontact of bij een afhangend tafelkleed kan komen. Misschien kom je er wel achter dat er objecten op de vloer liggen die uiterst gevaarlijk zijn. Bij kinderen van 0 tot 4 jaar gebeuren er vaak veel ongelukken. Ze zijn vaak erg druk en weten niet welke gevaren er allemaal zijn. Houd daarom altijd je kind goed in de gaten. 

Eigen ruimte

Wanneer je de mogelijkheid hier tot hebt is het altijd leuk om een ruimte in te richten waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Hierbij is het belangrijk dat ze kunnen spelen en leren. Wanneer kinderen fouten maken dan is dat natuurlijk helemaal niet erg. Van fouten leren ze en dat hoort er bij. 

Maatregelen

Zorg ervoor dat er in je woning geen scherpe hoeken van meubilair bevinden. Is dat wel het geval? Bescherm deze hoeken dan af met beschermhoekjes. Verder is het verstandig om alle stopcontacten te beveiligen met speciale pluggen of afdekplaatjes. Ruim altijd de overtollige speeltjes op die verspreid liggen door de kamer. Zorg er voor dat er geen snoeren door de kamer heen liggen, hier kan je kleine lelijk over struikelen. 

Heb je een balkon? Zorg er dan voor dat deur naar de balkon altijd op een veiligheidsslot zit. Verder is het verstandig om de trap af te dekken met een veiligheidshekje. Vallen van de trap kan namelijk ernstige valpartijen opleveren. 

De tuin

Het is voor je kleine natuurlijk leuk om heerlijk buiten te spelen. Kleintjes tot en met 4 jaar laat je natuurlijk nog niet alleen naar buiten. Daarom is het verstandig om je tuin in te richten zodat zij hier veilig kunnen spelen. Zorg er daarom voor dat je tuin helemaal is afgesloten door middel van een hek. Bekijk goed of het hek geen spijkers of andere scherpe voorwerpen bevat. Bekijk goed of de planten in je tuin niet giftig zijn of doorns bevatten. 

Met deze tips maak je jouw woning een stuk veiliger voor je kleine. Maar het is natuurlijk altijd nodig om zelf een oogje in het zeil te houden.