Dit kost een baby


Vaak wordt er gezegd dat baby’s veel geld kosten. Heb je je wel eens afgevraagd wat het precies kost en waar je deze kosten aan kwijt bent? Lees dan snel verder om dit te ontdekken.

Kosten voor afspraken

Veel van de afspraken worden vergoed met je verzekering. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een goede aanvullende verzekering afsluit. Kosten zoals kraamzorg, bevalling en verloskundige zorg vallen onder het eigen risico. Andere kosten zoals laboratoriumonderzoek, medische nazorg na de bevalling en vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling vallen niet onder het eigen risico. Als je baby geboren is moet je de baby binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij je zorgverzekering. De kosten voor de zorg van je baby vallen dan onder je verzekering.

Kosten voor kleding

Je baby groeit heel snel. Daarnaast wordt babykleding snel vies, omdat je kind bijvoorbeeld morst of moet spugen. Hierdoor ben je veel kosten kwijt aan kleding voor de baby. Dit terwijl je de kleding slechts voor een korte tijd kan gebruiken. Het is echter niet praktisch om slechts een paar outfits aan te schaffen. Je moet dan heel vaak wassen. Hiervoor hebben de meeste kersverse ouders geen tijd én geen zin. 

Kosten voor verzorgingsproducten

Ook voor verzorgingsproducten voor de baby ben je veel geld kwijt. De huid van een baby is nog erg gevoelig. De huid moet daarom erg goed worden verzorgd. Het wassen van je baby doe je met speciale baby verzorgingsproducten. Deze producten zijn neutraal. Na het wassen moet je je baby insmeren met een olie of voedende crème. Na het vervangen van de pampers smeer je de billen van de baby in met een speciale crème. Daarnaast heb je speciale verzorgingsproducten nodig als je baby jeuk heeft.

Kosten voor spullen

Je moet behoorlijk wat spullen aanschaffen voor je baby. Zo heb je voor je kinderkamer veel spullen nodig. Natuurlijk moet de kinderkamer ook leuk worden ingericht met mooi behang of verf. Een kinderkamer heeft zonwerende gordijnen nodig, zodat je baby goed overdag kan slapen. Daarnaast heb je onder andere een ledikant, commode en kledingkast nodig. Voor het wassen van je baby heb je een babybadje nodig. Daarnaast heb je spullen nodig voor buiten, zoals een Joolz aer en maxi cosi autostoel. Als je geld wilt besparen, kan je flink wat geld besparen door dit soort spullen tweedehands aan te schaffen.

Gemiddeld ben je tijdens het eerste levensjaar 374 euro kwijt per maand. Naast deze kosten kunnen er ook onverwachte kosten zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan kosten voor medicatie, ziekenhuisafspraken en spullen die defect gaan.