Gezonde voeding voor de baby


Gezonde voeding voor de baby is belangrijk. Want tijdens het eerste levensjaar is de smaakontwikkeling op volle toeren en worden eetgewoonten aangeleerd. Daarom is het verstandig om gezond en gevarieerd eten aan te bieden. Je baby ontwikkelt zo een brede smaak en legt daarmee een goede basis voor de rest van zijn leven. Maar wat is nu gezonde voeding voor de baby?

Voeding tot zes maanden

Gezonde voeding? Daar hoefde je het eerste half jaar nog niet over na te denken. Via de borst kreeg de baby alles wat het nodig had om goed te kunnen groeien. En ook wanneer het koemelk of geitenmelk flesvoeding kreeg had het daar voldoende aan. Dat verandert nu je baby zes maanden oud is. Tijd dus om de menukaart uit te breiden met meer en andere voedingsstoffen.

Oefenen met eten

Waarschijnlijk heeft je baby al wat geoefend met eten van een lepel. Behalve leuk ook nog eens heel leerzaam, want happen van een lepeltje is andere koek dan drinken uit de borst of fles. Die eerste hapjes waren vooral bedoeld om te kliederen en te experimenteren. Je baby hoefde er nog niets van binnen te krijgen, want het doel was vooral: wennen en plezier maken.

Beginnen met vaste voeding

Nu je baby ouder is en het eten van een lepel onder de knie heeft, kun je steeds meer vaste voeding aanbieden. Dat is vaak rond de leeftijd van zes maanden, maar kan ook gerust later zijn. Volg daarin het tempo van je baby en bouw het eten van vast voedsel langzaam op. Pas rond de achtste maand wordt vaak de eerste borst- of flesvoeding vervangen voor een complete gezonde maaltijd.

Gezonde voeding voor de baby

Maar wat is nu gezonde voeding voor de baby? Over het algemeen kunnen we stellen: wat goed is voor jou, is ook goed voor de baby. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen, maar je baby mag en kan nu al best veel gezonde producten eten:

 • Fruit:               Banaan, appel, peer, mango, perzik, meloen en kiwi.
 • Groente:         Bloemkool, broccoli, bieten, wortels, sperziebonen, andijvie, avocado.
 • Koolhydraten: Aardappel, rijst en pasta.
 • Ei:                     Gebakken of hard gekookt.
 • Vlees, vis, kip: Alleen goed doorbakken.
 •  Brood:             Bruinbrood zonder pitten of zaden (nog geen volkoren).
 • Olie:                 Olijfolie en zonnebloemolie.
 • Margarine:     Met een hoog vetpercentage.
 • Drinken:          Borstvoeding, flesvoeding van koe- of geitenmelk voor baby’s, water
  en lauwe thee. 

Vetten? Jazeker!

Gezonde vetten zijn belangrijk voor jonge kinderen, maar veel baby’s krijgen er iets te weinig van binnen. Smeer daarom wat margarine op zijn boterham en gebruik voor zijn warme hap gerust een beetje olijf-/zonnebloemolie of bak- en braadboter uit een knijpfles. Op deze manier krijgt de baby genoeg onverzadigde vetten binnen én smaakt het eten extra lekker.

Zout? Nog niet!

Bij gezonde voeding voor de baby hoort nog geen zout. De nieren van kleine kinderen kunnen dat nog niet aan. Krijgen ze op jonge leeftijd al wel veel zout te verwerken, dan kan dat op latere leeftijd nierproblemen geven. Wacht daarom tot de leeftijd van één jaar met het toevoegen van extra zout en wees er ook dán heel zuinig mee.

Geen goede voeding voor baby

Naast zout zijn er nog een paar producten waar je liever mee wacht. Geef bijvoorbeeld nog geen kaas aan de baby. Dat is gemaakt van rauwe melk en kan verschillende bacteriën bevatten (zoals listeria en salmonella). Hetzelfde geldt voor honing, rauwe kip, rauwe vis en rauw vlees: ook hierin kunnen bacteriën zitten waar baby’s erg ziek van kunnen worden. Smeerworst en paté bevatten bovendien te veel vitamine A voor jouw kleintje.

Van prakken naar grotere happen

Om het je baby zo gemakkelijk mogelijk te maken is het fijn als het eten een gladde en zachte structuur heeft. Sommige producten zoals peer, banaan, bloemkool of courgette hebben dat al van zichzelf. Maar andere (hardere) producten kun je beter eerst prakken of pureren. Of voeg er een beetje water of opvolgmelk aan toe, ook dat maakt het hapje heerlijk zacht en smeuïg.

Bouw het geven van grotere stukjes ondertussen wel langzaam op. Daarmee leert je baby het eten te vermalen met zijn kaken en traint hij zijn kaakspieren. Belangrijk voor de spraakontwikkeling.

Van vies naar toch lekker

Je kleintje vindt niet iedere nieuwe smaak meteen lekker. Met moeilijke, vieze en vaak hilarische gelaatsuitdrukkingen maakt hij je dat duidelijk. Toch is het goed om deze smaak niet gelijk van het menu te schrappen. Je baby heeft tijd nodig om de smaak te leren kennen en te waarderen.

Bied daarom gerust een aantal dagen achter elkaar hetzelfde product aan. Zo gaat hij het herkennen en steeds lekkerder vinden. Eenmaal gewend aan deze hap kun je weer beginnen aan een nieuwe smaaksensatie. Eet smakelijk!